Para młoda oraz dwie rodziny angażują się w wybór weselnego menu. W takim menu powinny się znaleźć potrawy oferowane podczas całego wesela – najczęściej są to polskie dania takie, jak barszcz, schabowy z dodatkami, sałatki, śledź w różnych postaciach, desery i ciasta.
Nie może zabraknąć kawy, herbaty, wody mineralnej, soków oraz alkoholi – niektóre pary decydują się wyłącznie na wino, inne zapewniają wódkę, wino, czasami piwo. Wszystko zależnie od gustu oraz zasobności kieszeni. Wiele osób chce pokazać, że mają fundusze na wesele i urządza bardzo bogatą uroczystość. Dzięki temu zabawa przebiega przyjemnie, a goście miło spędzają czas. W niektórych domach istnieje zwyczaj zamawiania ciast i wożenia ich gościom weselnym. Nie każdy jednak taki zwyczaj akceptuje. Jeśli na weselu są dzieci to bywa, że przygotowywany jest specjalny stolik z potrawami specjalnie dla nich – mniejszymi porcjami, innymi rodzajami ciast i deserów. Nie jest to jednak norma. Weselne menu należy wybrać bardzo starannie i pieczołowicie, dbając o wysoką jakość takiej oferty gastronomicznej.